Over ons

Gospelkoor El Elohim werd op 1 september 1978 opgericht door een groep jongeren, die hun geloof zingend wilden uitdragen. Het koor kreeg de Hebreeuwse naam El Elohim, dat “Heer der Heren” betekent.

Elohiem, ook Elohim geschreven, is in de Bijbel het meest gebruikte Hebreeuwse woord voor God.

Optredens

In het 45 jarig bestaan heeft het koor een prachtige muzikale geschiedenis opgebouwd.

Bij de start van het koor was meewerken aan kerkdiensten en zingen in bejaarden- en verpleeghuizen het begin van vele optredens. Dat doen we 45 jaar later nog steeds, uitgebreid met muzikale uitstapjes naar een muzikaal festival of een project, zolang het binnen onze signatuur valt.  Te denken aan The Passion Assen, medewerking aan de herdenkingsdienst op 4 mei, maar ook belangeloos optreden tijdens de Midnight Walk voor het goede doel.

Begeleiding

Na het 10-jarig jubileum vertrok dirigent Peter Kleefman en heeft Joop Ploeg in 1989 zijn taak overgenomen. De eerste jaren heeft het koor gezongen met begeleiding van piano, drum en dwarsfluit. Later werd het koor alleen door piano begeleid, en afhankelijk van het optreden soms ook met slagwerk. Sinds 2003 is Jan de Roos onze vaste pianist tijdens repetities en optredens.

DirigentJoop Ploeg is samen met pianist Jan de Roos de sterke muzikale basis van het koor.
Hierin onderscheidt El Elohim zich van andere gospelkoren: muzikale vooruitgang en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel.
Koorscholing en studiedagen zijn een vast onderdeel van ons programma waaraan altijd met veel enthousiasme wordt deelgenomen.

Jubileumconcerten

De viering van het 30-jarig jubileum in maart 2008 was één van de hoogtepunten in het bestaan van het koor. In een uitverkochte Jozefkerk is een fantastisch concert gegeven met medewerking van musicalster Linda Wagenmakers. Zeer trots was het koor op het optreden met een van de beste zangeressen van Nederland. Van dit concert is ook een live CD uitgebracht.

Het 35 jarig jubileum in maart 2013 werd uitgebreid gevierd met een prachtig uitverkocht concert in de Adventskerk waaraan Pearl Jozefzoon met veel plezier heeft meegewerkt. Wat een eer om met een zangeres van haar allure te mogen zingen! Ook nieuw voor El Elohim was dat dit concert de mogelijkheid gaf om als project-lid mee te doen: zoals elk koor kampen ook wij met een tekort aan mannen, en dat werd op deze manier ingevuld. Maar liefst 7 mannen en 2 vrouwen hadden zich aangemeld voor het project, en daarvan zijn tot onze vreugde ook een aantal lid gebleven na het concert.

2018- 40 jaar El Elohim

Met Cindy Oudshoorn ( Kayak, Symfo Classics) als solist werd het concert met het thema FAITH HOPE LOVE weggezet als een gevarieerd programma, waarbij Cindy solo, en tegelijkertijd een onderdeel van het programma was. Een zeer waardevolle samenwerking.  Aangevuld met prachtige schilderijen van beeldend kunstenaar Cor Oudshoorn werd het een beleving voor zowel het koor als de uitverkochte kerk.

Cd opnames

In 1998 en in 2006 is er van het koor door de rijdende studio van de EO een CD-opname gemaakt. Ook werd door de EO een CD uit de serie “Het beste uit Licht op Jongerenkoren” uitgegeven, waar ook twee nummers van El Elohim op staan.

Op een warme dinsdag in mei 2017 werd in de grote kerk van Wildervank een aantal koorliederen opgenomen in een professionele setting. Niet voor publicatie, maar voor eigen gebruik en voor PR doeleinden. 

Repertoire door de jaren heen

In de afgelopen 15 jaar is het repertoire van het koor aangepast aan de wensen van de mensen die ons uitnodigen voor een optreden. Dat maakte dat El Elohim ook steeds vaker buiten de kerk te horen was, bijvoorbeeld bij het Tuinfestival in openlucht theater Tivoli, tijdens het Festival Kolkend Assen in de Jozefkerk en rond Kerst op het Koopmansplein en bij de door de KCZB georganiseerde Vocale en Muzikale dag in Winsum.

Het huidige repertoire bestaat inmiddels uit een Engels- en Nederlandstalige mix van gospels, musicalnummers en populaire muziek waar een boodschap in doorklinkt.

2014 dirigent Joop Ploeg 25 jaar dirigent van El Elohim

Over grenzen….

Aan de koorreizen naar het buitenland (Bremen 2013, Parijs 2014 en Berlijn 2017) bewaren we zeer goede herinneringen! Ook omdat deze stedentrips georganiseerd werden rondom een optreden in prachtige buitenlandse kerken.

Parijs 2014

Zingen in de koepel van de Reichstag; niet veel koren kunnen ons dat nadoen!

Samenwerking.

2015 Dubbelconcert met de Blue Note Bigband. Een nieuwe lente, een nieuw geluid!
Brass & Jazz omarmde gospelmuziek en dat was een verrassende combinatie!

The Passion Assen 2016
In maart 2016 is The Passion Kloosterveen uitgevoerd, ism. PKN kerk De Drieklank. Het paasverhaal werd verteld in moderne taal en klonk door in herkenbare muziek. Een uniek samenwerkingsverband tussen kerkgemeente en koor.  Een groot succes, met 2x een uitverkochte zaal en aanwezigheid van de burgemeester.  Speciaal voor The Passion werd er toestemming verkregen om het lied ‘Angst is mar veur eben, spiet is veur altied’ van Daniël Lohues te arrangeren voor koor door pianist Jan de Roos. Die ook de rol van Barabas op zich nam.

2016 Benefietconcert voor het ‘Van Dam’ orgel in de Jozefkerk. Samen met het Asser Mannenkoor werd er belangeloos mee gewerkt aan een dubbelconcert. Beide koren zongen hun eigen repertoire, en gezamenlijk werd het ‘Hallelujah’ van Cohen en ‘You raise me up’ gebracht.

2017  25 jarig jubileum van Het kerkblad, ism cabaretgroep ‘Millenium Proof’

Kerst in het Forum bij “Mooi Verhaal ‘ 

Kerst in het Forum bij “Mooi Verhaal ‘